Missä on bajamajat?

Onkohan jo aloitettu kuumeisesti tulostamaan kuvallisia ohjeita julkisiin tiloihin ”näin toimit wc:ssä sähkökatkon aikana” ”näin käyt wc:ssä oikein” ”Näin käytät wessapussia oikein” ?

Aamusella lukiessani uutisia,https://yle.fi/a/74-20005660 silmiini jäi kirveltämään tuleva varautuminen sähkökatkoihin, myös julkisissa tiloissa ja esimerkiksi kouluissa. Mieleeni tästä artikkelista heräsi monia kysymyksiä, myös mielikuvia.

Jaetaanko oppilaille ja henkilökunnalle kouluun tullessa x määrä kakkapusseja viikoksi ja jos menee enemmän, niin pitää hommata kotoa loput? Aivan kuten kasvomaskien kanssa menneinä vuosina.

Opetetaanko lapsia nyt tiiviillä tahdilla tunneilla käyttämään wessapusseja oikein, vai kenen tehtäväksi se jää? Kotonahan asioita pitäisi kyllä käydä läpi ja kyseinen asia opettaa, vaan on paljon myös niitä perheitä, joissa se normi ei jostain syystä toteudu ja nämä lapset/nuoret jäävät tässäkin asiassa sitten kavereiden opastuksen varaan ja wessa-asiat taitaa kuulua niihin juttuihin, joista ei kukaan missään muutoinkaan keskustele kaveriporukoissaan. Jo nykyisin kouluilla on toisinaan ongelmia, kun osa lapsista ei osaa edes normiwc-tapoja, heidän omatessaan kovin erikoisen anatomian? sotkuista päätelleen.

Kuinka se pieni alaluokkainen suoriutuu pussin kanssa pelaamisesta pöntöllä? Vaatii aikuiseltakin tarkkuutta ja huolellisuutta asian suhteen ja käynnit wessapussin kanssa tulevat olemaan jännittäviä varmasti jokaiselle. Wilmaan tuleekin merkintöjä ” oppilas jätti kakkapussin lattialle, sulkematta edes sitä” ”oppilas ei osaa sulkea wessapussiaan oikein” ”teki tarpeensa pönttöön ilman pussia sähkökatkon aikana” ”oppilas heitteli wessapussia toisia oppilaita päin” yms.

Ei pelkästään oppilaitokset ole pulassa tämän kanssa, hoivalaitokset ja kaikki muutkin julkiset tilat. Sähkökatkon sattuessa laitetaanko hoiva-asujille automaattisesti vaipat pöksyyn, koska kenelläkään ei ole aikaa valvoa ja vahtia muistisairaan touhuja, mikäli vielä kykenee asioimaan omineen hotelli helpotuksessa.

Muovipussien kysyntä räjähtää käsiin ja hinnat nousevat. Tulee kova hinta yhdelle käynnille luonnollisia tarpeita. Siivouskulut nousevat aivan varmasti, koska ihminen on inhimillinen olento ja vahinkoja sattuu. Kuinka on käsihygienian laita näissä tapauksissa? Puhdistusliinat ja waipsit käyttöön myöskin, joka paikkaan. Kohta tarvitaan uusi ammattiryhmä, wc-valvoja huolehtimaan tästä kaikesta?

Vai olisiko mahdollista ottaa käyttöön ne helpot ja siirreltävät baja-majat? Niitä varuiksi julkisiin tiloihin ja hommat hoituvat jokseenkin kivuttomasti?

Julkaistu
Kategoria(t): Ajatuksia

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *