Syö hyvin, vähemmällä

Ruuan hinta jaksaa puhuttaa aina, kauppalaskun summa tuntuu tuplaantuvan kuukausittain. No ei ihan tuplaannu, mutta nousee silti.

Jo keväällä päätimme syödä aivan samoin kuin ennenkin, hinnannoususta huolimatta,jatkaen samanlaisilla ostoilla kuin aina ennenkin.

Syömme samaa, kuin ennenkin, mutta vähemmän määrällisesti. Tästä seuraa monia hyviä terveysvaikutuksia esimerkiksi ylensyönnin riskin pienentyessä.

Jos ennen ostimme 800grammaa jauhe(n)lihaa 🙂 , nyt enää sen 400g samalla hinnalla. Syöjien määrä on jokseenkin vakio. Joten pihviä/pullia tulee syöjää kohden vähemmän ja annoskoko on pienempi automaatisesti.

Edellisestä seuraa se, ettei hävikkiä pääse syntymään ainakaan kovin paljoa ja pieni nälkäkin saattaa jäädä odottamaan seuraavaan ruokailukertaan. Mahdollinen nirsoilu loppuu pikkuhiljaa ja nälän yltyessä maistuu myös ne vähemmän arvostetut ruokalajit. Toivottavasti?

Kun ruokaa on kerralla vähemmän tarjolla, kerralla syöty annoskoko pienenee myös ja mahdollinen ylisuuri vatsalaukku alkaa myös pienentyä ja tämä mahdollistaa painon pudotuksen.

Vähemmälläkin ravinnolla pärjää oikein hyvin siis. Painon pudotus on yleensä aina positiivista ja hyöty terveyden suhteen kasvaa. Tärkeää onkin miettiä, minkä laatuista se vähä sitten on, minkä suuhunsa laittaa?

Meillä, lasten elämässä näkyy suuri eroavaisuus kahden kodin välillä syömisten suhteen. Vähävaraisena en pysty panostamaan kolmanteen lämpimään ateriaan päivässä ja nuoriso on mieluummin syömättä toisinaan. Pelkkä leipä tai puuro ei maistu, pitäisi olla jotakin tekemällä tehtyä iltapalaa, kuten toisessa kodissaan oletettavasti on.

Olen iloinen niinkin pienestä, kuin kauppareisusta lähimpään jättimarkettiin. Tai, no iloinen, jaa? Iloinen siitä, että sain itseni raahattua sinne ihan kauppalistan kera. Siellä pyöriessä ja etsiessä yksittäisiä tuotteita, muistin jälleen miksi en käy suurmarketissa ruokakaupassa.

Kävelyä tulee liikaa, pitäisi osata ulkoa kaupan hyllyjärjestelmä ja tuotteiden paikat. Erehdyt maitohyllyn kautta ja huomaat joidenkin tuotteiden vielä puuttuvan korista, etsit ja kierrät hyllyvälejä löytämättä tarvitsemaasi ja lopputulos on, että maitotuotteet ovat lämpimät kotiin päästyä, kun olet viimein jonottanut pitkään ja hartaasti kassalle pääsyä. Kassalta vielä talsit viimeiset sadat metrit autolle ja ihmettelet ohi vilahtavia kiiturimummoja kärryjensä kanssa.

Pieni kauppa, vähän kävelyä, tutut tuotteet tutuissa paikoissaan ja jonot kassalle ovat inhimilliset. Käynti ei vie arjesta aikaa niinpaljoa, kuin suuressa marketissa kärryily. Hermot pysyvät kasassa ja ihmiset eivät lähentele ja törmäile kärryillessään pikkuisessa marketissa.

Vielä en ole kokeillut kotiin tuotavia kauppapalveluja ja ajatus houkuttaa erittäin suuresti. Meilläpäin tiedän, että kotiin toimitettava palvelu toimii erittäin hienosti.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *