Särkeekö päätä?

Katsotko mitä syöt?

Kaupassa on tänä päivänä valtavat valikoimat ja samankaltaisia tuotteita on vierivieressä hyllymetreittäin. Luulisi sieltä sitten löytyvän itselleen sopivaa evästä arkeen?

Itse kärsin sanoinkuvaamattomista päänsäryistä ihan lapsuudesta alkaen. Varhaisaikuisuudessa päänsäryt olivat jo jokaviikkoisia sekä päänsärkykohtaukset saattoivat jatkua useita päiviä. Sitten ne muuttuivat koko ajan läsnäolevaksi haitaksi ja tuolloin sain itse vinkin, katso mitä syöt!

Sain listan migreeniä aiheuttavista ainesosista ja kehoituksen karsia ruokavalio sellaiseksi, että päänsäryn syy jää kiikkiin, jos jokin syömäni asia sellaista aiheuttaa. Pitkään lista olikin kaapin kätköissä, vaan olo kävi entistä sietämättömäksi ja jossakin kohtaa ihminen alkaa todellakin tekemään kaiken voitavansa, jottei kipua enää olisi ja niin kävi minullekin.

Ihan ensimmäiset selvinneet ainesosat, jotka laukaisivat minulle päänsäryn, olivat kaneli ja keinotekoinen vaniliinijauhe. Kanelia voin tätä nykyä käyttää, kunhan se ei pöllähdä suoraan nenään sitä käsiteltäessä. Vaniliinijauhetta en voi edelleenkään käyttää ja sitä siis on jokaisessa kaupan valmiissa makeassa leivonnassa käytetty sekä monissa muissa valmiissa tuotteissa.

Säilöntäaineet

Seuraavaksi löysin ruokavaliostani säilöntä-aineena käytetyn Natriumglutamaatin E621, Natriumbentsoaatin E211 ja näitä on kaikkialla. Tuoteselosteet saa lukea todella tarkkaan ja erityisesti valmisruokaloiden massatuotannossa on nämä ainesosat yliedustettuina.

Keinotekoiset makautusaineet

Keinotekoiset makeutusaineet aiheuttavat myös itselleni jäätävän päänsäryn, ja nykyisin oltuani vuosia ilman ko. aineita maistan mikäli mehu on sillä makeutettu. Asesulfaami-K E950 ja Aspartaami E951 ovat itselläni myös kieltolistalla. Nämä löytyvät sokerin korvaajina erityisesti kevyttuotteissa ja juomissa.

Stressi ja verenpaineet

Viimeisin päänsärkyä aiheuttava asia olikin enää sydän ja paineet. Verenpainelääkityksen aloittamisen jälkeen olen viettänyt ruokavalioni kanssa päänsäryttömät pari vuotta ja voi vain kuvitella, kuinka outoa on ollut elää ilman jatkuvaa pääkipua? Lisäaineiden aiheuttama päänsärky oli sellaista laatua, ettei siihen auttaneet mitkään kipulääkkeet, ei nukkuminen tai perinteiset muutkaan keinot. Ja kipu vei toimintakyvyn lähes täysin.

Tuoteselosteet

Kaupassa saa olla tarkkana, mitä sieltä tuo kotiin? Mehut, jogurtit, säilykkeet, sinappi&ketsuppi, pakatut lihavalmisteet, maustesekoitukset ym. sisältävät edellämainittuja lisäaineita. Oikeastaan joka tuote pitää erikseen tarkistaa ennen ostopäätöstä. Tuoteselosteet on luettava melkoisen tarkkaan ja kaikista helpoimmalla pääsee luomuvalmisteiden kanssa.

Onneksi nykyisin on paljon tuotteita saatavilla lisä,-ja säilöntäaineettomina sekä perinteisesti sokerilla makeutettuina. Marinadilitkut lihoissa sisältävät jokaisen itselleni kielletyn ainesosan ja ne jääkin suosiolla hyllyyn.

Joskus jokin tuttu tuotemerkki vaihtaa sisällystään, ja ihmettelen hiipivää päänsärkyä tarkistaen samalla syömiseni sisällystä. Viimeksi näin kävi sinapille, jota olen syönyt vuosia ja enää jäljellä on yksi merkki kymmenien joukosta, jossa ei ole jotakin minulle haitallista lisäainetta. Loppuviimein sinappikin tulee olemaan kaikkien itsetehtyjen tuotteiden joukossa, eikä enää pelkästään jouluisin syödä kotitekoista herkkua.

Ravintolassa tai joukkoruokaloissa syöminen on aina suuri riski päänsärkyä ajatellen. Myös alkoholijuomissa on käytetty paljon makeutusaineita.

Elämäntapa

Vuosien aikana olen tottunut lukemaan tuoteselosteet, se hidastaa kauppailua jonkinverran, kuten myös itse tehty sapuska alkuperäisistä raaka-aineista. Moni tuote on jäänyt kaupanhyllyille, pois ruokavaliosta, koska korvaavaa tuotetta ei vaan ole löytynyt, kuten vaikkapa ruuaksi käytetty makkara. Nakeissa taitaa olla jokunen tuote ilman ko. lisäaineita ja hinta on sitten suolainen.

Lisä,-ja säilöntäaineille on olemassa määritetyt raja-arvot. Nämä raja-arvot eivät kuitenkaan takaa koko elinikäistä kertymää, ja emme tiedä, kuinka paljon näitä aineita mahdollisesti jää kehoon?

Omalla kohdalla vei vuosia selvittää itselle sopimattomat lisä,-ja säilöntäaineet sekä makeutusaineet. Kannatti kuitenkin yrittää, elämä on paljon mukavampaa ilman jokaviikkoisia ja lopulta kahdenkin viikon mittaisia päänsärkyjaksoja.