Gluteeniton tiikerikakku

Nuorempana, siis hyvin paljon aikaa sitten, olin kova leipomaan kaikenlaista. Nautin leipomisesta ja yleensä luomukset myös onnistuivat ja kauniin ulkokuoren sisältökin oli hyvää. Vanhimmat lapset saattavat vielä hämärästi muistaa aikaa, kun äippä jaksoi kaiken muun ohella vielä viäntää herkut pöytään.

Toisin on nykyään. Jos joskus erehdyn jollekin muistelemaan, että silloin ennen leivoin paljon, tein jopa leipiä itse, tuo joku saattaa saattaa naurahtaa ja sanoa ihan suoraan, ettei ihan heti uskoisi minusta semmoista.

En tiedä, mihin on jauhopeukaloiseni kadonnut, se katosi ihan samoin kuin viherpeukaloiseni ja vieläpä samoihin aikoihinkin. Nyt haikailisin niitä molempia takaisin. Huhuu!

No, intoni leipomuksiin on jäänyt, osin syynä on gluteeniton kökköjauho, lukemattomat epäonnistumiset gluteenittomassa sekä omituinen maku ja koostumus. Vehnäjauho on kyllä siitä ihmeellistä, kun se maistuu ja käyttäytyy hyvin leivonnassa ja ruuanlaitossa.

Keväällä päätin ottaa asiakseni opetella tekemään gluteenittomia leipomuksia. Olen kurkkua myöden täynnä kaupan valmiita tekeleitä, ja ovat vielä turhan tyyriitäkin siihen nähden, että kaikki maistuvat valmistajasta riippumatta samalta sahanpurulta. Yksi vaivainen muffini kun maksaa yksittäispakattuna sen neljä euroa ja kun kyseessä ei ole kuitenkaan mikään varsinainen leipomotuote jne, niin hinta/laatu suhde on sieltä syvältä.

Tiikerikaakku! Gluteenittomana

1.Aloita voitelemalla vuoka karkealla riisijauholla sekä laita uuniin 175astetta lämpöä.

2.Vaahdota pehmeä voi sokerin kanssa ja lisää munat yksitellen sekoittaen.

3.Korvaa vehnäjauho gluteenittomalla jauhoseoksella (jos taikina jää liruksi, lisää hieman glut. seosta) ja lisää leivinjauho sekä vanilja taikinaseokseen.

4.Ota toiseen sekoitusastiaan tekemääsi taikinaa joitakin lusikallisia ja lisää tumma kaakaojauhe, (saa laittaa reilummin, kuin 2rkl. )sekoita ja lisää tämän jälkeen neste sekoittaen.

ikivanha tiikerikakkuohje

5. Asettele kahdesta kulhosta taikinat vuorotellen paistovuokaan ja halutessasi pistele vielä haarukalla taikinaa pohjaan asti kauniin kuvion saamiseksi. Paista noin 40min. Tarkista kypsyys ja jatka paistoaikaa hetki tarvittaessa.

Onnistuin kokeiluissani vihdoinkin, sain aikaiseksi mm. mehevän tiikerikakun, joka ei erotu maultaan tai koostumukseltaan vehnäjauhoon tehdystä. Käytin gluteenitonta saksalaisen kaupan jauhoseosta yllättyen täysin kakun onnistumisesta.

Yleensä olen siis todella huono lukemaan ohjeita ja vielä huonommin mikään onnistuu ohjeita noudattaen ruuanlaitossa tai leivonassa ja soveltaen teen oman pääni mukaan, kun jotain teen. Soveltaen leipominen ei kuitenkaan ole onnistunut gluteenittoman ruokavalion aikakautena ja pettymykset ruuanlaitossa ja leivonnassa ovat tulleet tutuiksi. Tiikerikakku siis oli ensimmäinen gluteeniton onnistumiseni aikoihin ja sitä teinkin usemmin keväällä useammin kuin kerran.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *