Sateenkaaria(jattelu)

Muistan lapsuudestani pienen tytön ihmettelyn jokainen kerta nähtyäni sateenkaaren. Miten siihen tuli kaikki ne ihanat helmiäisenhohtavat värit? Värit, joita ei siihen aikaan värikynistä saanut ja vesivärilläkin pastellisävyjä oli kovin vaikea kopioida. Sateenkaari oli vain ihmeellinen luonnon sateenkaari, sillä ei ollut muuta merkitystä.

Maalasin ja yritin kopioida täydellistä sateenkaarta pitkään lapsuudessani ja vielä aikuisenakin mieleni tekisi yhdistellä eri sävyjä sateenkaareksi taulun kankaalle. Vaan enpä voi, en enää.

Sateenkaari on pilalla. Jos maalaisin tai ylipäänsä puhuisin pelkästä luonnon näytelmästä auringon ja sateen tanssiessa korkeuksissa, leimautuisin väistämättä asialle, johon en missään nimessä haluaisi leimautua tai yhdistää itseäni. Sateenkaari on saanut uuden merkityksen, johon tänä päivänä ihmiset yhdistävät paljon muuta.

Kysyin molemmilta nuorilta asiasta ja ensimmäisenä molemmille tulikin mieleen sateenkaaresta se uudempi merkitys ja vanhempi nuori oli sitä mieltä, etten edes saisi kirjoittaa asiasta. Sateenkaarijutut on kuulemma sellainen tulenarka aihe, josta ei sovi tänä päivänä puhua ilman, että joko kannatat asiaa tai sitten olet vastaan. Vaihtoehtoja ei kuulemma ole ja asiasta kannattaa pysyä vaiti, ellet ole asian ehdoton puolustaja. Minusta tuo on surullista ja kuvaa hyvin nykyajan jokotai-ajattelua. Molemmat nuoret olivat sitä mieltä, että saattaisin joutua lynkatuksi, jos kirjoittaisin yhtään kritiikkiä yms. aihetta kohtaan.

Sateenkaari on saanut seurakseen ihmiset, sateenkaarikansan. Tämä kansa on ottanut sateenkaaren omakseen, sen värit ja vuorottelun. Jokainen, joka julistaa tätä sateenkaariajattelua käyttää tunnustaan julkisesti ja pyrkii valistamaan muitakin asiansa esiin tuomiseksi. Eli, itse voin sanoa hyvästit myös sateenkaarien kuvaamiselle, tai en ainakaan niitä voi jakaa kovin julkisesti leimautumatta.

Yle uutisoi aiheesta ja olen kai tullut itse vanhaksi, kun omat tunteeni heräsivät lukiessani juttua sateenkaarikansasta ja uudesta uskonnosta heidän myötään. Uskonnolta tuo touhu vaikuttaa kaikessa äärimmäisyydessään. Ja lasteni kanssa käydyn keskustelun myötä omat ajatukseni saivat vahvistusta.

Olen hämmentynyt siitä, kuinka sateenkaariajattelua väkisin tuputetaan jopa lasten opetussuunnitelmaan YLe-uutisoinnin mukaan. Mitä muuta lapsillemme aivopesten syötetään ääriryhmistä, marginaaliryhmistä, jotka siis ovat hyväksytty osa yhteiskuntaa jo noin muutenkin. Itse olen oppinut N-kirjaimen aapisesta, jossa kuvana oli tummaihoinen kikkarapäinen mies sanalla, joka on tänä päivänä myös kielletty rasismiin vedoten.

Samaan aikaan joudun pohtimaan yläkoulua käyvän nuoren osallistumista uskonnollisiin tilaisuuksiin, rasti ruutuun menetelmällä.Lomakkeessa on kahdeksan erilaista uskonnollista tilaisuutta eriteltynä ja en tiedä mikä on vaihtoehto, jos nuori ei osallistu näihin uskonnollisiin tilaisuuksiin. Toivoisin samanlaista raksiruutuun-systeemiä myös näiden muiden ilmiöiden kohdalla. Nykykoulun pitäisi olla vapaa kaikenlaisista ilmiöistä ja asioiden tuputtamisesta ajatteluun liittyen. Tietoisuus jonkin asian olemassaolosta on eri , kuin vaikkapa tuputtaminen ja pakko-opiskelu aivopesun tapaan, kuten nyt on tehty. Korvaako sateenkaari-ilmiönä uskonnon tuputtamisen opinahjoissa?

On totta, että maailma muuttuu ja ihmiset sen mukana tai toisinpäin. Samaan aikaan pitäisi aivopesun kautta oppia uutta normaalia, jossa minäkin voisin päättää olevani jonkinmuunsukupuolinen ja halutessani siis tänään olla jonkinmuunsukupuolinen, niin olisinko tänään sitten vaikka sukupuoleton ja huomenna voisin ollakin mies ja taas jonakin päivänä voisin olla ihan tavallinen nainen ja sitten taas vaikka mysteeri ja yhtenä päivänä sammakko sukupuolena voisi olla hauskaa ilmentää. Aikuisten hauskaa leikkiäkö? Siitäkö nyt on kyse?

Biologia ei kuitenkaan normaalissa tilanteessa tunne kuin kaksi puolta, uros/naaras. Luonnossa poikkeukset asian suhteen ovat harvinaisia, ja luonto on vissiin normaali juttu. Ihmiset onnistuvat näköjään aivoillaan vääntämään luonnonkin lait uusiksi ja ”kun minä haluan-” voin laittaa raksin ruutuun ja tadaa! Olenkin saanut uuden ominaisuuden itselleni, ihan kuten vaikkapa konsolipelissä, voit valita mikä olet pelin alussa. Peleissä ei luonnonlait ole esteenä oikeastaan millekään ja kaikki on mahdollista.

Hyvin on siis oppi mennyt perille meidän perheessä, kun sateenkaari jo pelkkänä sanana ensisijaisesti mielletään tämän kansan symbolina. Hyvin myös asiasta mielellään vaietaan, koska ei haluta riitaa somessa tai muuallakaan, koska vaihtoja ei ole muodostaa omaa näkemystä asiaan. Aihe herättää tunteita. Joko siis olet vastaan tai kannatat asiaa ja välimuotoja asiaan ei ole.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *