Pohdintaa tulevasta

Nykytilanne

Asuminen on mutkatonta ja helppoa ainakin noin periaatteessa, käytännössä varmaankin jokaisessa kodissa on ne omat juttunsa, joihin voisi vähän enemmän kiinnittää huomiota tai tehdä muutoksia yms. Niin meilläkin. Koti on kuitenkin koti, ja meilläkin on niitä juttuja, joista täällä asuessa pitää kärsiä tai lievemmin sanottuna sietää. Niistä ehkä joskus toiste.

Olemme perheenä kuitenkin jälleen kohta siinä tilanteessa, noin vuoden sisällä, kun jälleen yksi nuori muuttaa omilleen asumaan. Omalle kohdalle tämä tarkoittaa tilan tarpeen pienentymistä yhdellä huoneella. Tai vaihtoehtoisesti saisin itse oman makuuhuoneen, seinillä ja ovella, omalla rauhalla.

Mutta, kun olemme me, meidän perhe niin…Asiathan eivät koskaan ole niin yksioikoisia tai yksinkertaisia, kuin niiden luulisi olevan tai toivoisi olevan. Nykytilanne on siis kaikin puolin ok, jos ei itse asunnosta lähtöisin olevia hankaluuksia lasketa lukuun. Muutto nyt ei ole ajankohtainen asia, mutta hetken päästä se on. Aika kuluu niin hiton nopeasti.

Näin äitinä mietin jo etukäteen nuoren tarpeita omaan kotiin. Hänellä on sitten muuttaessa ainakin hyvä sänky ja petivaatteet, omasta tämän kodin huoneestaan hän saa viedä ne huonekalut, mitä luulee tarvitsevansa ja kaappiin on jäänyt hänelle hankittuja verhoja ja muuta pientä. Televisio on odottamassa myös, jos sellaista kokee tarvitsevansa. Astioita yms. pientä on saanut vaihtelevasti lahjoina. Takuuvuokraa ja muita isompia menojaan varten olen kehoittanut säästämään etukäteen, kokemuksesta tiedän miten hankalaa on suuria summia saada kasaan lyhyessä ajassa, erityisesti, jos ja kun, sitten yhenäkin löytyykin se unelmien asunto tai muuta yllättävää tapahtuu. Elämä on yllätyksiä, ainakin meidän perheessä.

Tulevaisuus?

Eli muutto tulee olemaan ajankohtainen suuri juttu jälleen lähitulevaisuudessa jokatapauksessa. Tilantarve pienenee ja kun en ole valitettavasti mikään kroisos, on muutettava aina vaan pienempään ja pienempään kotiin sitä mukaa, kun väkimäärä vähenee. Tähän olen jo hieman varautunut karsien tavaroita pois hyvissä ajoin. Mikään ei ole niin kamalaa, kuin muuttaminen.

Yksi muutto kiitos!

Tulevaisuuteen siis on odotettavissa tuo yksi muutto. Se on vihoviimeinen asia, mitä vapaaehtoisesti en tekisi. Ehkä, juoksisin ja kovaa tavarat harteillani, mikäli uusi koti olisi jollainlailla poikkeuksellinen tai eläminen olisi mutkatont, helppoa ja sijainnin olevan suotuisa huomioiden monia meidän perheen tarpeita?

Vaan tämän kylän asuntotarjonta on heikkoa. Jos sijainti muutoin on ok, niin liikenneyhteydet eivät pelaa eli joudut menemään bussipysäkille monta kilometriä pahimmillaan. Jos on bussiyhteys ok, asuminen tarkoittaa keskustaa, jossa ei voi edes päivällä kokea oloaan turvalliseksi, metelistä ja luonnottomuudesta puhumattakaan. Paljon on kerrostaloja portaineen. Kerrostaloeläjäksi meistä ei ole, portaiden kapuaminen monta kertaa päivän aikana kävisi itselleni turhan raskaaksi, ja hissit ovat pelottavia. 🙂 Kerrostalossa miinuksena on myös äänet, niin itseaiheutetut kuin toisten meteli .

Vaihtoehtoja

Rivitalohuoneisto näyttää siis jäävän ainoaksi vaihtoehdoksi edelleen. Ulos pääsee heti, mikä on tietysti myös vanhenevan koiran kannaltakin hyvä asia. Omakotitaloja olen bongaillut muutamia, niissä käy heti selväksi yksi asia. Vuokralaisilta toivotaan remonttitaitoa sekä pihankunnostushalua eli itse en ainakaan halua vuokrata itselleni työtä kodistani. Omakotitaloissa on myös se ikävä puoli, että vuokran osuus itsessään korkea, siihen päälle sitten ne muut kulut, mitkä eivät siis jää pelkkään käyttösähköön ja lämmitykseen. Pahimmillaan omakotitalo lämpiää sähköllä ja korkean vuokran päälle se tarkoittaa liian kallista asumista, pihatyöt, muut asumisen kulut ja mahdolliset remontit siihen päälle siis. Joten ei kiitos, vaikka olisi ilmainen vuokra.

Yksityisillä markkinoilla korostuu rikastumisen toivo. Asunnot on huonosti hoidettuja, niitä ei ole kunnostettu ja pinnat ovat asunnoissa todella huonossa kunnossa, usein alkuperäisiä. Vähän samaa meininkiä on tässä nykyisessäkin nähtävillä. Meillä keittiö on alkuperäisessä kunnossaan ja hieman on hankalaa elää ison perheen tarpeiden kanssa ja ruuanlaittoni onkin hiipunut, osaksi siitä syystä ettei, mikään ei toimi tässä keittiössä. Sain kerran ohjeeksi käyttää tulitikkuja, kun laatikostot tippuivat yksi kerrallaan muoviosien murentuessa vanhuuttaan. Varovaisesti kysyin, eikö olisi jo aika uusia ja tuumasi, että hyväthän nuo kaapistot vielä on. Niin, hyvät on jeesusteipillä korjaamisen jälkeen. Vähänkään laitetut tai kunnostetut asunnot ovat sitten ylikalliita ja niihin ei ole varaa ainakaan tässä elämäntilanteessa.

Kunnallinen asuntotarjonta taasen on sellaista, missä homevauriot kukoistavat ja pesuhuoneet ovat räjähtämäisillään sienikasvustoa muovitettujen koppien alla. Sijainti on yleensä rähjäisillä ja pelottavilla asuinalueilla laittomien bisnesten tyyssijoina, joten ei kiitos sitäkään vaihtoehtoa. Asiallisiin kohteisiin jonot ovat pitkät, vuosien mittaiset pahimmillaan, koska vaihtuvuus on hyvin vähäistä.

Rutkasti onnea etsintään!

Eli, niin tai näin hyvää tuuria pitää olla tässä asunnon etsinnässä mukana rutkasti. Onneksi nyt on sentään aikaa hieman, nuori ei ole ihan tässä ja nyt muuttamassa omilleen. Viimeksi muuttaessa asiat tapahtuivat kuukaudessa, eli kiirus oli melkoinen itsellä löytää uusi koti. Tuolloin oli hyvää tuuria matkassa, sijainti oli ja on edelleen loistava ajatellen lapsia, ympärillä on rauhallista ja olo on turvallinen. Hassua myös oli minun ajatus kahdesta kerroksesta ja sekin toteutui. Luonto ympäröi kaikkea tässä lähistöllä ja jos nyt en asunnon puutteisiin kiinnitä huomiota, olen tyytyväinen asustellessani tässä kodissa ja mielelläni en muuttaisi pois edes silloin, kun nuori on lentämässä pesästä.

Millainen olisi hyvä koti?

Siinäpä vasta kysymys. Homeeton, ilmanvaihto kunnossa, nykyaikainen ja pinnat hyvin hoidettuja ja ennenkaikkea yhdessä tasossa, ulos pääsee suoraan ulko-ovesta. Hyvin pieni helposti hoidettavissa oleva piha ilman hiekkaa. Paksut kiviseinät ja leveä ikkunalauta olisi aivan ihana, korkeat huoneet suurine ikkunoineen, suuret huoneet. Toimiva ja nykyaikainen keittiö, samoin saniteettitilat ja kodinhoitohuone. Sijainti meille suotuisa ja mielellään luonto vieressä, kuten nykyisinkin. Edullinen asua kaikkine kuluineen. Mahdoton yhtälö, sen tiedän. Aina joutuu elämässä tekemään kompromissejä, laskemaan omaa rimaa alaspäin ja jonain päivänä ehkä huomaan asuvani kodiksi muutetun pakettiauton perällä jossakin päin maailmaa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *