Säästäväisyyttä ja itsepäisyyttä

Sähkönsäästämisen pienet ja yksinkertaiset konstit

Nämä omat kokemukseen perustuvat vinkit tiputtivat meidän neljän lapsen perheen sähkökulut minimiin jo vuosia sitten. Tällä hetkellä minua ei hirmuisesti (vielä) kauhistuta sähkön hinnan nousu, kun pääosin meidän laskut sähkön osalta on koostuneet lähinnä niistä kaikista muista maksuista, kuin itse sähkön käytöstä, joka on ollut vain sen 20e kuukautta kohden. Muita maksuja erittelyssä tulee reilu 30e siirtoineen, veroineen ja muine lisämaksuineen. Käyttämämme sähkö on ollut jo pitkään ympäristöystävällistä vesivoimalla tuotettua sähköä ja olenkin aina huvittuneena mielessäni miettinyt, miten ihmeessä vesisähkö voi kulkea samoissa johdoissa, kuin vaikka ydinvoimasähkö? Samasta paikasta se sähkö kuitenkin tulee, riippumatta siitä, millä nimellä niitä hintoja myydään. Ainoa, mikä tälle kesälle nosti sähkölaskun hintaa, oli pöhellin ja kohta siitäkin pääsen eroon koko talveksi.

Oli miten oli, lähtökohtaisesti on periaatteessa turhaa säästää sähköä, koska sähköyhtiöt nostavat sähkön hintaa sitten sen mukaisesti ylöspäin, mitä ihmiset on alkaneet säästää. Pitäähän sitä voittoa kuitenkin tehdä ja ihmisten säästötalkoot sähkössä ei voi sähköyhtiöille olla kovin hyvä asia, menettävät euroja tällöin ja hinnankorotukset kompensoivat sitten jatkuvan rahavirran kasvua.

Minulla tuo säästäväisyys on myös sähkön osalta enemmän elämäntapa, kuin pakon sanelemaa. On kiva käyttää eurot muuhun, kuin sähkölaskuun. No, ei vainen. Joskus aikanaan lasten ollessa pieniä, haaveilin pitkälle viedystä omavaraistaloudesta myös sähkön osalta. Se tuskin koskaan tulee onnistumaan, ei enää tällä minun terveydellä kuokita maata tai pidetä ruokaeläimiä hengissä. Puusavottakin on poissuljettu tämän kropan kanssa, joten teen oman osani sitten niinkuin pystyn tässä tällaisessa elämässäni. Aurinkopaneeleita tuskin koskaan on mahdollista hankkia meidän talouteen.

Niin, siihen itse asiaan eli sähkönsäästöön meidän kodissa. Ja tähdennän vielä, etten ole luopunut mistään normaalista elämästä ja sähkönsäästö ei mitenkään estä elämästä normaalia lapsiperhe-elämää. Niin, ja vuoroviikoin koneiden ja laitteiden käyttö putoaa myös minimiin lasten ollessa isällään.

MIkäli mahdollista, ja/ajankohtaista, vaihda pakolliset kodinkoneet A+ tai AAA+ tai suurempaan energialuokkaan. Etsimällä löytää ja joskus kannattaa tarttua tilaisuuteen sellaisen osuessa kohdalle? Huomioi myös esimerkiksi mikron ja muiden laitteiden digitaalisuus/näyttö, onko ne oikeasti tarpeellisia/välttämättömiä ko. laitteessa? Itse vaihdoin kahvinkeittimen malliin, joka tiputtaa kahvin suoraan termariin.

Käytän myös surutta kuivausrumpua, se vie hyvin vähän sähköä, koska yksi valintakriteeri aikanaan oli A+ kone. Tosin, olen yhä enemmän ripustellut narulle pyykkiä kuivumaan, sellaiset mitkä eivät vaadi koirankarvojen vuoksi kuivausrumpua. Meillä ei myöskään ole turhanpäiväisiä nykyajan laitteitta, mitä niitä nyt sitten onkaan. Perustv ja kannettavat tietokoneet taitavat olla kännyköiden lisäksi ainoat sähkösyöpöt kylmälaitteiden, pakastimen ja hellan lisäksi.

Vaihdoimme valaistuksessa kaikki lamput pitkäikäisiin ja vähän energiaa vieviin ja tämä toimenpide tiputti jo yksistään laskun euromäärää. Tunnelmaa tuo kotiin pimeinä iltoina sisustusvalot sekä kynttilät ja hämärän hyssy nyt on aina kuulunut kotiini syksyisin. Eli sammuttelen valoja mennessäni, samoin irroittelen käyttämättömien laitteiden johdot seinästä mm. lasten huoneissa isäviikkojen ajaksi.

Opin jo pienestä ruuanlaiton sähköä säästäen, eli hellan jälkilämpöä voi käyttää ruuan kypsyttämiseen loppuun. Ja kuumaa vettä on edullisempaa saada vedenkeittimellä, kuin hellalla, jos sitä johonkin joskus tarvitsee. Nykyään opettelen käyttämään pinnoittamatonta teräspannua ruuan paistossa ja ilmeisesti matala levyn lämpötila vie vähemmän sähköä ja ainakin liha kypsyy pannulla hyvin nopeasti pienemmälläkin. Uunia käytämme erittäin harvoin, tätä nykyä meillä on järkevämpää käyttää hellaa arjessa, kun väkeä on vähemmän.

Kunnostautua pitäisi myös ruuan haudutuksen kanssa aiempaa tehokkaammaksi ja seuraavana hankintalistalla on jo ollut pidempään oikea haudutuskattila. Tähän asti olen riisipuuron haudutellut teeseitse-kattilaversiolla, joka myös on toiminut hyvin.

Sitten niitä itsestään selvyyksiä eli astianpesukone laitetaan päälle vasta, kun se on täysinäinen, samoin pyykkiä tulee pestyä täydet koneelliset. Paitsi valkopyykin osalta on pakko pestä vajaita koneellisia ihan käytännön syistä. Valkoista pyykkiä ei vaan ole riittävästi.

Miten minusta tuntuu sellaiselta, että jotakin oleellista olen nyt jättänyt kertomatta? No, kun tuo sähkö ja sen säästäminen on niin osa elämää ollut vuosikymmeniä, sitä ei osaa erotella oikein omaksi erilliseksi jutukseen.

Olen ollut vuosia ihan tyytyväinen sähköntoimittajaan, ja en ole viitsinyt kilpailuttaa sitä ikinä, muka edullisempien hintojen perässä. Onneksi, sillä nyt sähköstä maksamani hinta on kiinteä vielä pitkään ja ehdin rauhasssa jatkaa sähkönkulutuksen minimointia ”yleisen edun nimissä”. Meillä ei oikeastaan uutisotsikot saa aikaan kauhistelevaa reaktiota mahdollisista sähkönjakelun katkoksista, tai kehoituksista säästää sähköä, koska sen olemme tehneet jo toistakymmentä vuotta ja ehdin jo pienen hetken ihmetelläkin, mistä vielä voimme nipistää sähkönkulutuksessamme? Pyykinpesun harventaminen? Vaatteiden pitäminen käytössä likaisena? Se ei ehkä ole järkevää kuitenkaan. Seuraavaksi on vissiin pääkatkaisija kytkettävä pois päivittäin pariksi tunniksi, niin säästöähän siinäkin sitten tulee? No, ei vainen, ajatusleikkiä tuo edellinen. Taitaa riittää jatkojohdot, joissa on kytkin millä saa nopeasti ja vaivattomasti sähkön pois laitteista ja osassa nekin on jo käytössä.

On oikeastaan valintakysymys, mihin haluaa ne vähäiset euronsa käyttää ja itse valitsen jonkin muun kohteen, kuin sähkön. Arjen valinnoilla on suuri merkitys sähkönkin säästämisessä ja yleensä ne valinnat ovat ihan pienenpieniä juttuja. Kuten juurikin valojen käyttö ja polttimoiden vaihto koko taloon. Meillä todella näkyi useamman kympin säästönä vastaava toimenpide.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *