Säästäväisyyttä ja itsepäisyyttä(vol3)

Veden säästämisen salaisuus?

Sähkössä säästetään ja meillä veteen tuhlataan? Niin, edellisessä kodissa veden lotraamisen kanssa ei ollut ongelmaa. Osasyynä tähän oli lasten ikä, kukaan ei lotrannut suihkussa kuin sen pakollisen peseytymisen ajan ja se siitä. Pienimmät nauttivat ammekylvyistä niin pitkään, kuin sinne mahtuivat istumaan. Ja saattoi se veden hintakin olla reilusti edullisempi. Koululaiset eivät liiemmin suihkussa kauaa viihtyneet hekään.

Muutettuamme tähän nykyiseen kotiin, veden hinta ensinnäkin nousi ja ensimmäisenä huomioni kiinnittyikin lämpimän veden käyttöön, joka on hyvin tyyristä meille. Ei sen kylmänkään veden osuus mikään edullinen ole ja olenkin maksanut puolivuosittain pahimmillaan lähes 600e vesilaskuja.

Tänä kesänä sain käteeni ensimmäisen kohtuullisen vesilaskuni, eli olemme onnistuneet huomattavasti pienentämään kulutustamme. Laskun summa oli enää reilun 300e ja mielestäni se on siltikin hieman liikaa siihen nähden, että lapset ovat kotosalla sen osan kuukautta vuoroviikoin. No, puolet on pudonnut siltikin, vaikka keväällä taloyhtiömme vedenhintaa nostettiin reilusti ylöspäin ja meillä alkoi todellinen opettelu ja pihistely erityisesti lämpimän veden osalta. Käyttäjien määrä on myös vähentynyt tässä taloudessa, joka myös luonnollisesti pienentää kulutustamme. Käymme myös säännöllisesti mummolassa saunomassa, viikottain nykyisellään.

Lapsille en ole vedenkulutuksesta vielä maininnut, paitsi keväällä kehuin heidän panostaan asian suhteen, koska tammikuun vesilasku näytti jo pienempää kulutusta. Syksyn tullen on otettava tämäkin puheeksi, muistuteltava siitä, kuinka siellä suihkussa oikein käytetään vettä, itsekin pitää petrata asiassa edelleen.

Veden kulutus on siis kaikenkaikkiaan hieman pienentynyt käyttäjien vähetessä. Yhtenä syksynä meillä oli jo kotoa pois muuttanut muksu puolisoineen toista kuukautta putkistoremonttia paossa ja samaan aikaan eräällä nykyisin jo omillaan asuvalla oli pahin pesuikä, eli suihkussa vietti paljon aikaa, kuten teini-ikään näyttää kuuluvan. Pyykinpesu tuplaantui pariksi kuukaudeksi ja kone pyöri valehtelematta yötä päivää, ihan kuten aikoinaan kaikkien neljän ollessa pieniä.

Olen sittemmin myös autellut nuorisoa heidän pyykkäysongelmien aikana, kun omaa konetta ei ole ollut heti kotoa muuttaessa käytössä ja/tai kone on ollut rikki. Nykyisin pyykin määrä on jokseenkin kohtuullinen ja lasten ollessa äitiviikoillaan, pyöritän yleensä vain enää yhden koneellisen päivässä, tai vieläkin vähemmän, kun ennenvanhaan neljä koneellista päivässä oli normi.

Suihkut siis taitavat viedä meillä suurimman osan vedenkäytöstä ja siinä se lämpimän veden osuus on suurin. Tietyssä iässä näkyy vedenkulutukseen maksimointi pitkine suihkuineen ja se olisi nyt se juttu, mistä säästää.

Toinen selkeä vesisyöppö näyttää olevan meillä ikivanhat, ilmeisesti alkuperäiset kaksi wc-istuinta, joista molemmissa on vuoto ainakin sillointällöin, kun lorisee niin kovin toisinaan. Asiallehan ei tietenkään voi mitään, koska istuimet toimivat ja se on vain voivoi, jos ja kun vedenkulutus on suurta näissä istuimissa.

Vaihdoimme keväällä suihkunhanan vedensäästömalliin ja se näkyy huomattavana säästönä laskussa. Suosittelen. Taisi se vanha suihkunhana myös tiputella vettä lattialle, eli hana oli rikki ja yllättävän paljon meni hukkaan vettä suoraan viemäriin. Kaikkein paras tapa olisikin suihkutella peseytyessä ämpäriä ja mökkisuihkua apuna käyttäen ja näin säästyisi pitkä centti. Mummolassa itseltäni menee näin peseytyen korkeintaan neljä ämpärillistä, jos siis oikein tuhlaamalla tuhlaan vettä.

Siivouksien osalta olin ennen paljon vettä käyttävä. Nykyisin kiinnitän paljon huomiota siihen, kuinka paljon tulee laskettua hanasta vettä. Nykyisin tuntuu kamalalta nähdä silmissään vesilaskun summa ja kyllähän sitä miettiikin jokainen kerta, kun vettä tavallaan valuu hukkaan viemäriin. Tässä olisi itselläni yksi säästön paikka ainakin. Joitain asioita voin vielä tehdä toisin vedensäästämiseksi. On vain jotenkin hygienisempää puhdistaa, vaikka se keittöliina pyyhkimisten välillä hanan alla, kuin likavedessä huljauttaa muka puhtaaksi. Olisiko sitten pinosta kankaisia keittiörättejä avuksi, eli jokaisen käytön jälkeen heittäisikin rätin pyykkiin ja ottaisi aina uuden seuraavalle käytölle? Ehkä kokeilemisen arvoinen idea? Nykyiset käyttämäni liinat soveltuvat itseasiassa myös koneessa pestäviksi.

Ruuanlaitossa ei kovin paljoa kulu vettä, samoin astianpesukone on nykyisten vaatimusten mukainen ja mahdollisimman vähän siis vettä kuluttava.

Eli, meillä suihkut edelleen nostavat vesilaskua ja toisaalta, turha tinkiä henkilökohtaisesta hygieniasta ja en sitä halua lapsiltani edes vaatia. Toki siis puutun pitkiin suihkuihin, muistuttaen veden korkeasta hinnasta ja kehoitan heitä muistelemaan lapsuudestaan oppimiaan tapoja mm. sammuttaa suihkun virtaus saippuoinnin ajaksi, vaan meillä on todella kylmä suihkutilassa kesät talvet ja en aina itsekään tarkene siihen, joten en voi lapsiltani sitä myöskään vaatia.

Siivous ja peseytyminen. Siinä kaksi ehdottoman tärkeää arjen asiaa ja niistä en tohtisi millään nipistää tämän enempää. Siivouksen osuus on vedenkulutuksessa kuitenkin häviävän pieni, eli suurinta osaa vesilaskussa edustaa siis henkilökohtainen hygienia. Onko nyt noin 15e/kk/hlö paljon vai vähän sitten? Siihen nähden paljon, että puolet kuukaudesta vettä kuluttavia lapsukaisia ei ole paikalla.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *