Yllätyksiä ja arkea

Ihania uutisia kantautui kaukaa, ja kovin odotettu lapseni valmistuminen varmistui illalla. Opinnäytetyönsä hyväksyttiin ja arvioitiin melkein kiitettäväksi, mikä oli lapselle itselleen todella positiivinen yllätys. Voi, miten olenkaan äitinä helpottunut ja onnellinen. Mutkia lapsen opintopolulla oli enemmän, kuin tarpeeksi ja korona-aika teki myös omat ongelmansa. Paikkakunnan vaihto ja pakoksi muodostunut työnteko elämän ylläpidossa eivät myöskään helpottaneet opiskelua. Kuitenkin, kaikista hidasteista huolimatta lukion jälkeen suoritettu ammattikorkeakoulu ja sieltä valmistuminen on mahtava juttu. Onneaaaa!!!!!

Pakkailin pakettia lähetysvalmiiksi, toivottavasti kaukana asuva lapseni puolisoineen saa lahjansa ennen aattoa. Minulla on mennyt ihan ohi mahdollinen lakko, joka vaikuttaa myös meihin tavaraliikenteen kautta. Olisin mielelläni lähtenyt itse viemään paketteja vierailulle, vaan on mahdotonta järjestää tähän hetkeen niin pitkää matkaa. Paketti matkasikin nopeasti, parissa päivässä oli jo perillä.

Jouluiset valmistelut on meilläkin aloitettu. Sinappia on tehty ensimmäinen erä, kuusi on koristeltu, ja loputkin vähäiset koristeet on kaivettu komerosta esiin odottamaan, että saan niitä aseteltua paikoilleen. Sopivan kokokoinen possu löytyi yllättäen kaupan pakaste-altaasta jo nyt, emmekä jättäneet sen hankintaa tänä vuonna viime tippaan. Suunnittelun asteella on laatikoiden valmistus raaka-pakasteeksi, ja on kätevä aattona ja muina pyhinä sitten kypsentää laatikko kerrallaan ja ei jää ylimääräisiä tähteitä.

Viimeistään porkkanalaatikon, lanttulaatikon valmistaminen saa aikaan hyvin jouluisen olon. Jotenkin niiden tuoksu muistuttaa vain ja ainoastaan joulusta, koska muutoinhan niitä ei tule tehtyä. Vaikka, olisi ihan soveliasta ruokaa arkeenkin.

Olen aina ennen tehnyt piparitaikinan ja olemme muksujen kanssa pipareita leiponeet. Edellisen vuoden kokemuksia ajatellen, taidan jättää tuon perinteen ihan suosiolla pois. Kaupasta saa myös piparia, vähemmällä vaivalla. Nuorisolaisilla on enemmän muuta tekemistä, kuin leipoa ja itsekseni en todella jaksa alkaa vääntämään taikinaa pipareiksi. Jostain on pakko luopua, silloin kun omat rahkeet ei kaikkeen riitä.

Joulu tulee, vaikkei tekisi yhtään mitään joulun eteen. Menneinä vuosina olen luopunut jo korttien askarteluista, lähettämisistä sekä koko lähisuvun lahjonnasta. Joskus harrastin myös jouluisia muita askarteluja lasten kanssa, vaan nyt nekin on jo historiaa meidän perheessä. Aikansa kutakin ja hyvä niin.

Joulun uskonnollinen merkitys on omalla kohdalla myöskin historiaa, pohdin mieluummin aikaa, ennen uskonnon sekoittumista arkeen ja juhlaan. Pimeän aika taittuu 22.12, talvipäivänseisaukseen, jolloin olisi se ”oikea juhlahetki”. Talvipäivänseisaus, sekä luonnon perusjutut perustuvat todellisuuteen, asioihin mitkä ovat totta ja näkyvissä. Luonnossa ja ympäristössä tapahtuvat havainnoitavat asiat eivät ole uskonvaraisia, ne ovat näkyvillä ja tosia, jokapäiväisiä asioita.

Tuossa eräänä iltana tajusin, miten kotitöiden määrässä on tapahtunut huomattava vajentuminen. Lapset ovat todellakin kasvaneet isommiksi. Kotikin alkaa säilyä jokseenkin mukavasti juuri siinä kunnossa, ettei tarvitse olla koko ajan siivoamassa ja järjestelemässä paikkoja. Se on todella omituista se ja minun on hirmuisen vaikeaa vain ”olla” kotosalla, kun pakollinen jatkuva tekeminen alkaa olla poissa.

Tänä syksynä ja alkutalvesta koiran turkki on myös ilmeisen hyvänä, ja ihmettelenkin, miksei karvaa lähde entiseen malliin? Monesti aiempina vuosina olen saanut tuskailla imuri kourassa jatkuvaa karvavallankumousta vastaan. Ja nyt voisin todeta, ettei meillä näy koiran asuminen muutoin kuin kippona lattialla, sekä tietenkin itse koirana. Sillä on näköjään suuri vaikutus, ettei koiralla ole enää sohvalle mitään asiaa?

Pieneen tuulikaappiin olen yrittänyt vuosien varrella keksiä järkevää käyttökenkien säilytystä. Hyllyn kiinnitys seinään on vähän niin ja näin, koska seinän sisällä kulkee paljon johdotuksia ja oikeiden ruuvien paikkojen arpominen ei innosta. Perinteinen kenkäteline lattialla ei toimi, koska se vie ihan liikaa tilaa ja aiheuttaa kokemuksella melkoisen vaarallisia kompastumisia, niin sisään tullessa, kuin ulos mennessäkin. Olen selannut netistä kaikenlaisia kuvia löytääkseni ratkaisua tähän kenkäongelmaan. Tuulikaapissa on myös kaapisto, eli ovien eteen ei voi sijoittaa, patteri ja seinän sisällä sähköjohdot estävät toiselle puolen kiinnityksiä ja kaiken lisäksi itse ulko-ovi aukeaa väärältä puolen, eli juuri siltä puolen tilaa, mihin olisi tarkoitus jokin uloke saada kengille, eli patterin puolelta. Niin ja syvyyssuunnassa tilaa on vain ovien listoituksen verran, eli noin viisi senttiä. Kenkien kanssa ei sisälle asti voi tulla, koska laminaatti ja oven eteen ei saa sisäpuolelle mattoa, koska oven ja lattian välissä ei ole tilaa. Hankala yhtälö kaikenkaikkiaan.

Monien tekijöiden summana olenkin jälleen alkanut katsella asuntoja hieman enemmän sillä silmällä, että jos tarjolle tulisi meille sopiva, niin voisin jälleen jopa harkita muuttoa? Noh, haaveilla voi aina ja mikäli nyt kävisi niin, että meille sopivat kriteerit täyttävä koti jossakin olisi asukkaita vaille, miettisin asiaa vakavasti. Ihan tässä lähitulevaisuudessahan meiltä on lentämässä pesästä jälleen yksi aikuistunut nuori ja tilan tarve ei ole niin suurta, kuin tähän asti on ollut.

Kaikenlaisia sitä pohtiikin ”ääneen”, juttuja. Isoja ja pieniä arjen asioita. Elämä on muutoksessa jatkuvasti, juuri kun ehtii johonkin ”vaiheeseen” sopeutua, alkaakin jo uusi kolkutella oven takana ja rytinällä siitä paukkaa sisälle.

Mukavia viikonlopun hetkiä!

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *