Asenne osana toipumista

Toipumisen tielle

Ihan sama, mitä sinulle on ikinä tapahtunut tai mitä olet kokenut taikka oletko masentunut eriasteisesti ja niin edelleen. Muista, että masennus ja muut toimintakykyä lamaavat asiat ovat vain seurausta jostakin, mihin ihminen kuin ihminen reagoi jokseenkin normaalisti epänormaalin tilanteen/asian/tapahtuneen jälkeen. Seurauksia voivat aiheuttaa ihan vaikka lääkeaineiden aiheuttamat masennustilat, taikka epänormaalit ihmissuhteet omassa arjessa.

Toipuminen alkaa oikeastaan vasta silloin, kun ihminen on rypenyt tarpeeksi omassa pahassa olossaan ja halu toisenlaiseen elämään ylittää olemassa olevan elämäntavan edut. Jotain hyvää ihminen aina saa pahastakin olosta, jotain sellaista, mikä tyydyttää ja antaa enemmän kuin ottaa. Voi olla, ettei ihminen edes tiedä paremmasta, kuin siitä, että rypee henkisesti huonossa kunnossa tai vuosien aikana unohtaa kaiken hyvän ja tavoittelemisen arvoisen tunne-elämän. Syitä on monia, varmasti yhtä monta kuin on ihmisiä.

Toipuminen siis alkaa vasta, kun ihminen on siihen valmis ja kykenee työskentelemään tunteidensa kanssa, ottaen vastuun niistä itselleen.

Kukaan muu ihminen ei ole vastuussa sinussa heränneistä tunteista, sinä itse olet vastuussa omista tunteistasi.

Vastuussa omasta elämästä

Tunteet on kaiken alku. Pieni vauva ilmaisee tarpeitaan ja tunteitaan ääntelyin. Mitä kovempi ääni, sen suurempi tarve ja tunne. Kaikessa ihmiselossa on kyse tunteista/tarpeista ja niihin vastaamisesta. Aikuiset osaavat myös sivuuttaa omia tarpeitaan, esimerkiksi lastensa hyvinvoinnin mennessä oman edun edelle.

Kaikkeen ei tarvita toista ihmistä. Moni on jo lapsuudessa oppinut esimerkiksi läheisriippuvaiseksi, jolloin on vaikeaa, muttei mahdotonta opetella sidoksesta irti. Sukupolvien yli jatkuvat ja toistuvat häiriöt on myös hyvä opetella tunnistamaan ja katkaisemaan kierre omalta kohdalta.

Asioiden pelkkä tunnistaminen sekä oikeanlainen tiedonhaku on tänä päivänä helpompaa, kuin muutama vuosikymmen sitten kirjastojen ollessa ainoa tiedonlähde. Tieto on saavutettavissa hakusanoin, samalla saattaa löytyä niitä vertaisia, joilla on samankaltaisia asioita pohdittavanaan.

Halu ottaa vastuu omasta elämästä on hyvä pohja toipumisen tielle astuttaessa. Se, miten tämän toipumisen halun löytää, tai mikä on se pakottava motiivi toipumiselle, riippuu ihan jokaisesta itsestään.

Mieti, voitko tehdä 
asioille jotakin? 
Jos voit, 
mieti mitä
ja tee asian eteen jotain. 
Jos et voi tehdä mitään, 
hyväksy se 
ja 
ala elämään sen asian kanssa! 
Sama asia toisin:
Hyväksy ne asiat elämääsi
joita et voi muuttaa,
ja muuta ne asiat
jotka voit muuttaa
(tai joihin voit vaikuttaa)
Ja vielä sama asia: 
Asioita ei ole 
pakko jäädä
märehtimään!
-Päästä irti!

Olipa ongelma tai haaste elämässä millainen tahansa, kaikesta voi toipua. Elitpä elämääsi syvästi masentuneena, ihmetellen omaa olotilaa piilottaen kaiken reippauden kulissien taa. Tiedän, miltä tuntuu uupumus, syvä burn out- taikka fyysisten sairauksien aiheuttamat tuntemukset niin omalla kohdalla, kuin läheisenäkin. Tiedän, kuinka selvitä hyvinkin traumaattisesta elämästä.

Vaikeista elämänvaiheista ja kokemuksista voi toipua. Se vaatii vastuun ottamista omista tunteista, omasta elämästä ilman tarvetta syyttä muita/ympäristöä omista tuntemuksista. Voit aina valita, mitä ajattelet.

Ja loppu viimein; opettele olemaan itsellesi armollinen, hyväksymään elämä sellaisena, kuin se on ollut ja on tällä hetkellä. On olemassa syyt ja niille seurauksensa. Asioiden tiedostaminen auttaa elämässä eteenpäin.

Valitettavan usein ihminen odottaa parannusta tai olon kohentumista kuin ihmettä, joka tapahtuu toisen ihmisen kautta. Sehän ei mene niin. Ei ole olemassa sellaista lääkettä, ei taikasauvaa, ei ihmistä, joka kykenisi sisäiset haavat parantamaan toisen puolesta.

Toipumisen kanssa aikaa ei mitata kuukausissa, vaan vuosissa. Ja kaiken sisäisen työn on tapahduttava ihmisessä itsessään, vastuu on jokaisella itsellään. Ammattilaiset voivat toki ohjata, antaa neuvoja, tukea ja uusia näkökulmia eri asioihin ja niin edelleen, mutta kaiken sisäisen työn oman olon kohentamiseen pitää tehdä itse ja vastuu siitä on itsellä myös.