Arjen pieni säästö

Siitä on hyvin pitkä aika, kun olen viimeksi tarkistellut kaupan ostoskuitteja. Ravinnon hinta on toki kallistunut tasaiseen tahtiinsa ja kuitissa oleva summa on jo nyt tuplaantunut siitä, mitä se oli vielä vaikka vuosi sitten.

Se, mistä oikeasti järkytyin kuittia lukiessa aiheuttaa jatkossa meillä hieman uusia toimintatapoja ja uuden opettelua, toivoakseni.

Muovinen kauppakassi. Tuo arkinen itsestäänselvyys, jonka avulla on meillekin ostokset kulkeutuneet mukavasti kotiin asti säässä kuin säässä. Joskus niitä on tarvittu neljäkin yhdellä kertaa, yleensä vain sen kaksi isompia hankintoja tehdessä. Ja olen ottanut kaupan oman muovikassin myös parille hassulle ostoksellekin, tietäen muovipussin päätyvän jatkokäyttöön kuitenkin.

Vaan eipä päädy enää muovikassia liukuhihnalta meille kovin usein, toivottavasti. Kaivoin esiin joskus hankitut kestokassit, jotka on pitkään odottaneet kaapin kätköissä käyttäjäänsä. Projekti, joka joskus jäi kesken, asia mikä piti jo vuosia sitten ottaa ”haltuun” arjessa.

Mihin kestokassien käyttö sitten unohtui ja miksi? Ainakin siihen yksinkertaiseen asiaan, kuin unohdus. Muistelen, kuinka jokaikinen kerta kaupassa tajusi niiden kassien jääneen kotiin ja hihnalta piti sitten aina vaan ostaa niitä muovipusseja saadakseen ostokset kotiin. Ja niin se jäi, kestokassien käyttöönotto. Elämässä oli tuohon aikaan niin paljon muutakin muistettavaa ja kestokassit jäivät unholaan.

Taannoinen kuittiin katsominen siis oli ajankohtaista ja pienen laskutoimituksen jälkeen totesin, kuinka pelkkiin kaupan muovipusseihin meillä valuu vuodessa lähemmäs 100e. Summa on järkyttävä, sillä muovikassien kierto päättyy meillä roskapusseiksi. Meillä on siis 0,25euron kertaroskispusseja. Huh.

Laskin myös, kuinka jätepussikäyttöön tarkoitetut muovipussit rullassa saisimme koko vuodeksi noin 40eurolla nykyisellä ostosvauhdilla.

Kaikki roska, mikä meillekin tulee kotiin, on sieltä kaupasta kannettua ja samaa tahtia kannamme roskaa ulos jäteastioihin siististi lajiteltuna näihin hiton tyyriisiin muovipusseihin, eli maksua maksun päälle. Tähän kun vielä lisätään vuosittainen jätemaksu, niin raha valuu roskana ulos meilläkin.

Säästöä siis jää jokatapauksessa meillä se 50euroa vuodessa, kun opettelemme käyttämään kestokassia kaupassa kuin kaupassa. En tuohon lukuun edes laskenut muuta kuin pelkät ruokakaupan ostoksien pakkaamiseen menneet muovipussit ja säästö on todellisuudessa suurempikin, jos joka paikkaan ostoksille mentäessä käyttäisi jo olemassaolevia kestokasseja.

Meille tulee siis tätä nykyä edullisemmaksi ostaa ne roskispussit rullassa, kuin käyttää ostosten pakkaamiseen tarkoitetut muovipussit. 50 euroa on kuitenkin iso raha laitettavaksi suoraan roskiin, kuten meillä tehty ja tilanteeseen on tulossa jatkossa muutoksia, ei enää muovipusseja meille. Toivottavasti.

Paljon on ajankohtaisia otsikoita myös sähkön säästämiseen. Itseäni korpesi erityisesti erään tahon kehoitus jättää sähkö käyttämättä tiettyinä ajankohtina vuorokaudesta. Olikohan aamusta pari tuntia ja illasta klo 16-20 tai jotakin sinnepäin. Erityisesti asiassa puututtiin näihin iloa tuoviin kausivaloihin, jotka eivät sähköä kovin paljoa vaadi edes vuositasolla (led-valot). Jopa meillä on ollut monen monta vuotta sisustuksessa käytössä nämä, toiset jopa ympäri vuoden joskus ja korvaavat kynttilöiden kera vallan mainiosti sen pienen valontarpeen hämärään aikaan ja tuo iloa kauneuden lisäksi kotiin.

Meillä nyt on jo kymmenisen vuotta muutoinkin eletty sähkön käytön osalta minimissä, säästetty ihan kaikesta niin paljon kuin on mahdollista lapsiperheessä ja en oikein itse näe, missä voisin enää tehokkaammin olla käyttämättä sähköä. Uuniruokienkin osalta valmistus on jäänyt hyvin vähäiseen ja silloinkin tulee valmistettua isompi erä pakastimeen asti. Tietty pääkatkaisimesta virrat pois pariksi tunniksi päivittäin, silloinhan sitä säästöä tulisi myös kylmälaitteiden osalta, mutta olisiko se enää edes järkevää? Jääkaapissa on tätä nykyä käyttöohjeessa kerrottu, miten sähkökatkon jälkeen laitteen normaaliin toimintaan palautuminen kestää noin vuorokauden, niin jatkuvat sähkökatkot pitäisivät huolen, ettei kaappi toimisikaan kuten pitää.

Näin vanhemmiten huomaa myös ihan käytännössä, kuinka sähkönsäästö ei ole järkevää tietyissä tilanteissa ja esimerkiksi kunnon valaistus kotona on ihan turvallisuustekijä. Meillä eteisessä toimiessa kunnon valo on tärkeää, erityisesti tilan ollessa jokseenkin ahdas ja portaikko sijaitsee kulkuväylällä.

Mietin myös vanhusväestöä, joille esimerkiksi kunnollinen valaistus omassa kodissa on hyvin tärkeä turvallisuuskysymys. Ei ole kauaakaan aikaa, kun mummo paljasti minulle kaatuneensa yöllä kompastuessaan lattialla olevaan puulaatikkoon ja tämänkin olisi välttänyt, jos vain joku valaistus olisi liikkuessa ollut päällä. Kaikesta ei siis pidä säästää, kalliimmaksihan se tapaturmien hoito tulee jokatapauksessa. Mummo säilyi ehjänä tällä kertaa, mutta nyt säästettiin väärässä hetkessä.

Totuuden nimissä on todettava, että jo pelkkä valaistuksen vaihtaminen vähemmän sähköä kuluttaviin polttimoihin tai peräti lamppuihin tekee jo ison säästön.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *